Cahaya Hati Cahaya Hati: SELAWAT UNTUK MEMOHON REZEKI
Share |

SELAWAT UNTUK MEMOHON REZEKI

Berzikir dan berselawat adalah antara cara mendekatkan diri kepada Allah Subhanahu wata'ala di samping memperolehi berbagai fadhilat tersendiri yang dapat memberi ketenangan dan kebahagian kepada yang mengamalkannya.

Salah satu selawat yang baik untuk diamalkan setiap hari oleh setiap individu Muslim yang Insya Allah dapat membukakan berbagai pintu rezeki dan ilmu, mengelakkan diri daripada kemiskinan dan mengatasi masalah ekonomi yang dihadapi ialah selawat Li Tausii'il Arzaaq.

Selawat ini diamalkan setiap hari selepas mengerjakan sembahyang dengan seberapa banyak yang mampu, Insya Allah, Allah akan memberi kelapangan rezeki dan berkat serta menjauhkan daripada malapetaka yang merugikan.


Maksudnya : "Ya Allah, limpahkanlah rahmat kepada junjungan kita Nabi Muhammad Sallallahu `alaihi wasallam yang dengan rahmat itu, maka akan melapangkan semua rezeki kepada kami. Dan dengan rahmat itu pula akan mencantikkan akhlak kami. Dan semoga Allah melimpahkan rahmat kepada keluarga serta sahabat Baginda. Dan berilah kesejahteraan".

Satu lagi selawat khas untuk memohon rezeki ialah Selawat Futuh Selawat ini juga untuk memohon rezeki.
Maksudnya : "Ya Allah, limpahkanlah rahmat dan kesejahteraan kepada junjungan kita Nabi Muhammad Sallallahu `alaihi wasallam dan ke atas keluarganya dengan bilangan sebanyak rezeki dan apa-apa yang dibuka. Wahai Allah yang membuka rezeki bagi siapa yang dikehendaki dengan tiada diduga, bukalah ke atas kami rezeki yang luas dari setiap penjuru dan dari gedung ghaibMu dengan tiada mengharapkan makhluk dengan sebenar kurniaan dan kemuliaanMu dengan berkat rahmatMu wahai yang Penyayang daripada segala yang penyayang".

Selawat berkenaan di samping satu usaha dalam mempertingkatkan taraf hidup, kita juga mendapat ganjaran pahala dengan memperbanyakkan berselawat ke atas junjungan besar Nabi Muhammad Sallallahu `alaihi wasallam, sebagaimana dalam sebuah hadis diriwayatkan oleh Ibnu `Asakir yang maksudnya :

"Perbanyakkanlah oleh kamu ucapan selawat ke atasku kerana sesungguhnya selawat itu akan menjadi cahaya di dalam kubur dan cahaya di atas titian dan cahaya di dalam syurga.